Вічне питання: «У що вірити?»

Poradi.ком.ua_29.05.2015_alxgLG8VUd7VuСпоконвіку сама людина робить все, щоб максимально ускладнити собі життя. А потім, дивлячись на результат своєї руйнівної діяльності, починає шукати винних, задаючи вічні питання.

«I don’t believe in magic,

I don’t believe in mantra,

I don’t believe in Jesus,

I don’t believe in Kennedy,

I don’t believe in Elvis,

I don’t believe in Zimmerman,

I don’t believe in Beatles,

I just believe in me,

Yoko and me.»

Дж. Леннон, який знав, про що співаєТонкою ниткою через весь текст пройде сама щира пісня Леннона, в якій він як раз і пояснював всі обговорювані тут речі. Мало того, що пісня хороша, так ще й мудра.

Одним з найскладніших є питання: «У що вірити?» Він стає особливо актуальним в епоху, коли люди не вірять ні в що з принципу. Армія циніків зростає, а для них «віруючий» став синонімом недоумкуватого безвольного дурника, який не вірить ні в що і тільки сподівається на те, що бородатий мужик на хмарі або Його Величність Випадок візьмуть і все виправлять. Виходить, оптимізм – зброя вічно усміхнених кретинів, а віра в Бога – зброя дурною маси. Тільки от насправді виходить, що щасливі саме віруючі. Їм якось простіше. А весь депресивний бубнеж виходить саме від самозакоханих і самодостатніх критиків.

Якщо послухати їх доводи, то потрібно знищити всі пригодницькі романи, фільми та фентезі. Дівчинка Еллі, як ідіотка, сподівалася на допомогу клоуна на прізвище Гудвін. Оптимістична створіння. Доля закинула її в казку, а вона почала прохати могутнього чарівника (в деяких церквах моляться саме їм) повернути її додому. Живи собі серед певунов і стрибунів – так немає… ідіотка.

«Бог – концепція,

якої ми можемо виміряти

нашу біль.»

Дж. ЛеннонОднак це не означає, що можна ходити і просто прикриватися вірою, як щитом, від усіх проблем. Ти, звичайно, можеш спробувати красти гаманці, нестямно волаючи: «Не чіпайте мене, я віруючий! Ви не маєте права!» Якщо на небесах і є якась вища сила, то ти їй набрид. Ми вже так задовбали Господа Бога, що він не вірить у свої сили. Один священик якось сказав: «Бог вірить в людину». І Путін вірить у людину. А чим ти крутіше цих хлопців? Теоретично вони можуть тобі допомогти, але тільки один раз. Так і не сподівайся, що кожен раз, коли ти будеш у біді, небесна твердь розверзнеться, з неї спуститься президент в золотих обладунках і не дасть твоїй бабусі переписати квартиру на аферистів. Цього не буде, тобі зможе допомогти тільки людина. Але швидше за все, у тебе немає двометрового охоронця, який ходить за тобою по п’ятах навіть в туалет, і тому єдиною людиною, яка постійно з тобою на зв’язку, є… Ти сам ним є. Всього-то треба повірити в свої сили.

Що значить абстрактна фраза: «Вірити в себе?» У своє існування? Запевняю тебе, ти існуєш, шкіряний бурдюк, обтягуючий м’ясо, кістки та інші принади. Переконати себе в тому, що ти надлюдина набагато важче, ніж здається. Для цього оточи себе людьми, які вірять в тебе, згадуй свої минулі перемоги, перестань фокусуватися на своїх невдачах, і найголовніше, припини порівнювати себе з іншими. Тоді, дивлячись на себе під іншим кутом зору, повіривши у свої можливості, ти зможеш жити спокійно. Стань сам собі кумир. Джигурда переконує всіх у тому, що ми самі собі Боги. У його проповідях є частка правди (якщо б він не приписував до цього фалоси, чоловічу булаву і «сакральні храми», що у жінок між ніг). Але в чомусь він правий. Релігію створили люди, що б хто не говорив. Всі визначення і терміни придумали люди. Деякі великі вчені вірили в технічний прогрес. Але саме за технічний прогрес відповідальна людина. Ти сподіваєшся, що тобі пощастить, і на іспиті злонравный препод поставить тобі позитивну оцінку. Але ти сподіваєшся на вчинок людини, що вищі сили йому вразумят. А що найкраще впливає на людину? Вгадав – людина. Занадто багато слів на літеру «Ч», але пісні їх не викинеш.

Нині модно людей ненавидіти. Однак саме люди створили релігію, розумні книжки – все те, що впливає на маси. Все навколо, навіть багато хвороби – наслідок людської діяльності. Не треба списувати з рахунків. Ти і сам Homo Sapiens. Нерозумно вважати себе безпорадним, коли ти єдиний, кому цікава твоя доля. Сумно, ну а що поробиш.

Господь сказав: «Не сотвори собі кумира», – і як не дивно, він був чертовски прав. Як дивно вживати слова «Господь» і «біса» разом… Але тим не менш ідеал для наслідування не дасть тобі прожити свою історію, а ти будеш намагатися прожити його.

«Я був мрійником,

Але сьогодні я переродився,

Я був морж,

Але зараз я Джон,

Отже, дорогі друзі,

Вам просто доведеться продовжувати жити далі,

Мрія закінчилася.»

Дж. ЛеннонНа початку говорилося, що без віри жити не можна. Виходить, зараз я все спростував? Ні-ні. Оптимізм є основою віри в себе. Ти можеш вірити хоч у Сатану, хоч в Чайник Рассела, головне не забувати, що все вирішує людина, за всім цим стоїть людство. Якщо ти це читаєш, швидше за все, ти теж людина, а не баран, а отже, своє життя визначаєш сам, не сподіваючись на поклик Ктулху.

Ну, і сама пісня. Якщо я тебе не переконав, може, хоча б Джону вдасться.