Що таке релігія?

Кожна людина коли-небудь чув слово «релігія». Навіть незважаючи на те, що багато належать до того чи іншого релігійною течією, пояснити що таке релігія зможуть не всі. Це поняття пов’язане з термінами «Господь» і «вірування». Виходячи з цього, можна винести визначення релігії. Це особлива форма свідомості, комплекс емоційних хвилювань і божественних уявлень. Основою релігії вважається віра в різні істоти з інших світів, наприклад, диявол, Бог, ангел, які й виступають у ролі предметів поклоніння. Простими словами можна сказати, що релігія – це поклоніння певним богам.

Що таке релігія?

Трохи історії

Але для того, що б повністю розкрити і зрозуміти суть цього непростого питання про те, що таке релігія, потрібно звернутися до історії, так як у розвитку людства вона грала дуже важливу роль. Ще в стародавні часи людство не могло пояснити природні катаклізми, наприклад, посуху, повінь, заходи й сходи, грім і блискавку. Саме тому вони воліли списувати це на прояв богів і надприродних істот. З плином часу стали з’являтися шамани, жерці, друїди, які могли розуміти всі прояви потойбічного світу. Головним їх завданням було передбачення війн, різноманітних природних катаклізмів, неврожайних років. Крім цього, жрець і шамани задобрювали покровителів, щоб уникнути кровопролитних воєн і голоду. Кожне природне явище мало свого покровителя. Приміром, були богів грому, сонця, війни і багато інших.

На сьогоднішній день існує кілька варіантів походження слова «релігія». Найпоширенішою вважається, що сталося воно від religio, що в перекладі з латинського означає благочестя, релігія, богослужіння, безгрішність. Так само багато хто вважає, що релігія бере початок від дієслова religare (з’єднувати, зв’язувати). Існує думка, що сталося воно від reeligere – збирати.

Виходячи з усього вищесказаного стає зрозуміло, чому у цього слова стільки різних понять і визначень. Насправді ж релігія – це особливий спосіб спілкування з Богом, яких існує безліч.

Історія релігії

Кожна людина по-своєму індивідуальний і вибирає ту дорогу, яку йому буде легше пройти, але Бог тільки один. Тому він і допускає існування кількох релігійних напрямків, так як всі справжні віросповідання призводять в остаточному підсумку до нього. Для одних людей цей шлях буде коротким, а кому-то знадобиться значно більше. Залежить це від релігійної течії, яке людина обрала для себе. Всі проповідники різних віросповідань стверджують, що саме цей шлях самий короткий і простий, але навіть, незважаючи на це, кожна з них відрізняється від інших.

Бог відповідає людям так, як людина довіряється йому. У тому разі, коли місце в серці людей займають матеріальні, а не духовні цінності, Бог поведе їх по довгому шляху, який позбавить від прихильностей. Все залежить від вибору людини.

Напрямки та види релігій

У віросповіданні сьогодні існує чотири напрямки. До них відносяться:

  • Політеїзм. Коли людина поклоняється різним Богам.
  • Атеїзм. Повне заперечення існування Всевишнього.
  • Монотеїзм. Визнання лише одного Бога.
  • Чистий теїзм. Усвідомлення того, що лише Господь один і визнання всіх справжніх віросповідань.

Напрямки та види релігій

Головними релігійними течіями вважаються:

  • Іудаїзм. Господь через юдеїв дав десять непорушних заповідей. Слідуючи їм саме в тому порядку, в якому вони є, людина знайде досконалість і доб’ється спокою. Ці заповіді є основою іудаїзму. Усвідомивши і прийнявши перші з них, кожен зможе слідувати іншим без відхилень. Десять заповідей вважаються настільки важливими, що і християни так само дотримуються і слідують їм.
  • Християнство. Ісус прийшов на землю для того, що б нести світло, знання і любов до свого батька. Раніше люди поклонялися Всевишньому тільки з-за страху перед його силою. Любовне служіння Богу він приніс зі свого мандри по Індії і Гімалаями, де протягом семи років одержував знання у священиків. Ісус вибрав для себе дванадцять апостолів, які так само вірили в любов Бога до людей і несли це вчення у світ.
  • Іслам. Коран відкидає те, що християнство зараховується до монотеїзму і стверджує, що ця релігія є політеїзмом, ставлячи Ісуса на місце Бога. Так само Коран говорить, що мати Ісуса і є матір Бога. Відновити втрачені релігійні підвалини намагався пророк Мухаммед і повернути віруючих на шлях поклоніння одному Господу. Саме він вперше описав якості Всевишнього, завдяки чому люди трохи пізнали свого покровителя. Варто зазначити, що про якості Бога в Біблії не сказано, але Мухаммед приніс людям знання того, хто є Бог.
  • Буддизм. Це віросповідання проповідує любов до всіх створінь на землі. Воно утворилося у часи, коли люди здійснювали жертвоприношення на честь своїх покровителів. Вони вірили, що, здійснюючи ритуал, очищують гріхи. Але жертвопринесення стали нести загрозливий характер, так як звірів ставало менше, і люди могли залишитися без їжі. Для того, що б уберегти живих істот, Господь прийшов в образі Будди і зупинив масові смертовбивства невинних тварин. На той момент це була вимушена міра. Але Веди вже втратили свій авторитет, і особистісний аспект Господа був відкинутий. У результаті головною ідеєю релігії стало поклоніння безликому Абсолюту. Але ж Бог — особистість, а значить, як згадується в деяких пророцтвах, це напрям незабаром загине.
  • Індуїзм. Це унікальне віросповідання, так як, незважаючи на єдину назву, являє собою масу різних напрямків. Деякі з них керуються наукою порожнечі, а інші проповідують політеїзм. Чистий атеїзм ж несе вайшнавизм. Отже, розглядати індуїзм як єдине віросповідання не варто, це нелогічно. В древніх пророцтвах говориться про те, що настане Золотий Вік. Триватиме він приблизно десять тисяч років. Після його завершення людство знову чекає деградація. Але ряд пророків говорять про те, що цей період вже настав, і його початком послужила катастрофа, яка сталася у 2012 році. Послідовники вайшнавизма у свою чергу вважають, що Золотий Вік вже триває протягом 500 років, і почався разом з приходом Бога в образі Чайтанья Махапрабгу. Проповідував він Ім’я Святого на всій Індії. Саме Чайтанья і дав людству досить простий і доступний шлях через маха-мантри.

особливості кожної релігії

Досить часто люди не можуть визначитися з вибором релігії. Багато хто просто не знають, що знань мало, треба дотримуватися того, що проповідує кожне віросповідання. Як сказано в Біблії, навіть біси вірять в Господа, і бояться Його. Для того, що б осягнути досконалість і гармонію треба йти до Бога. А що б простіше було зрозуміти і вибрати шлях, досить відповісти на три питання:

  • Які цілі обраної релігії?
  • Який шлях потрібно пройти для досягнення цілей?
  • Відчуття, які виникають при погляді на людей, які досягли її?

Свою дорогу до Бога потрібно починати тоді, коли всі три відповіді повністю задовольняють бажання людини.