Архар його повадки і ореал проживання,то що треба знати мисливцеві

Архар або гірський баран належить до родини порожнисторогі тварин, це парнокопитне ссавець населяє території Центральної та Середньої Азії, а також його можна зустріти в південних районах Сибіру. Мешкає виключно в гірській місцевості. Розрізняють кілька видів архаров, в залежності від їх зовнішніх характеристик і забарвлення. Найбільшим представником роду гірських баранів є памирский архар, його ще називають гірський баран Марко Поло, який отримав назву на честь відомого мандрівника.

Серед фауни СНД найбільшим вважається алтайський гірський баран або аргалі. Це стрункі тварини з пропорційно складеним тілом. Довжина тіла становить 130-200 см, а вага 70-180 кг. Вага самок набагато менше, вони рідко важать більше 100 кг. Самки і самці мають роги у самців вони виростають набагато більше – довжина складає 145 см, загальною масою до 23 кг Шерсть на тілі тварини густа і щільна, забарвлення змінюється в залежності від пори року. Взимку архары мають світло-рудий покрив, який навесні линяє і стає коричнево-бурим. На череві і задньої частини тулуба присутні світлі плями, які можуть бути як блідо-жовтими, так і повністю білими. У самців також є навколо шиї кільце світлої вовни, волосяний покрив на загривку подовжений. На відміну від гірських козлів, архары мають високі і стрункі ноги, а також спіральну форму рогів.

Гірські барани селяться в гірських степах біля підніжжя хребтів або на схилах з відкритим простором, на висоті 2000-3000 над рівнем моря. Живуть архары групами, які включають в себе до 100 особин. Самці тримаються відсторонено від самок, наближаються до них тільки під час початку гону. Шлюбний період триває з жовтня по листопад і протягом усього гону самці змагаються за право володіти самкою. Виникають змагання, під час який барани стикаються один з одним рогами. Серйозних травм архары противнику не наносять. Вагітність самки триває 5 місяців, на світло з’являється не більше двох дитинчат. Ягнята стають самостійними через чотири місяці після народження. Самці не беруть участь у вихованні та навчанні молодняку. Середня тривалість життя гірських баранів становить 10-14 років.

Протягом кількох століть гірських баранів відтісняли від місць звичного перебування шляхом випасу домашніх тварин. Поступово чисельність їх стала знижуватися, і на даний момент архары занесені в Червону книгу як вразливий вид.