Безоаровий козел його повадки і ореал проживання,то що треба знати мисливцеві

Безоаровий козел є відомим предком всім відомої домашньої кози. Хоча до останнього часу цей тип і свійську козу відносили до різних підвидів. Але в даний час відомо, що домашні кози відбулися саме від цієї породи козлов, одомашнених ще в 6000 році до н. е.

Спочатку безоаровий козел жив у Західній Азії. Улюблена середовище існування цієї тварини – гірська місцевість, але невеликі популяція зустрічаються також у пустельних, степових і лісистих районах. Саме з азіатських регіонів дана порода поширилася по всьому світу, в т. ч. і в Європу.

В даний час, безоаровий козел належить до зникаючого виду тварин. Міжнародний союз охорони природи присвоїв даного виду статус уразливий. Основною причиною зменшення популяції безоарового козла є полювання і витіснення сучасними підвидами домашніх тварин.

Зоологи розрізняють кілька підвидів безоарового козла. Це, відома по всьому світу, домашня коза (Capra aegagrus hircus),. кавказька коза бородата (C. a. aegagrus), чилтанская коза (C. a. chialtanensis), критський гірський козел (C. a. cretica), Capra aegagrus jourensis і Capra aegagrus picta. Хоча виділення двох останніх підвидів, що мешкають в Греції, досить сумнівно.

Безоаровий козел є досить великим ссавцям. Дорослі особини можуть досягати ваги 95 кілограм, довжини до 1,5 метра і заввишки 1 метр. Міцне кремезна тіло, сильні кінцівки з широкими копитами чудово допомагають тварині пересуватися в горах. Відмінною особливістю цього виду козлов є довга, чорна, смуга вздовж спини. Самки і самці козлов відрізняються за кольором. Самки весь час мають жовтувато-коричневий окрас, самці ж міняють колір від рудого (влітку), до сріблясто-білого (взимку).

Безоаровий козли зазвичай проживають невеликими стадами, максимум до 25 особин. Як правило, самці наближаються до самкам тільки в період спарювання, решту часу вони воліють пастися «чоловічими» групами по 4-5 тварин.

Самки пасуться в основному череді разом з підростаючим поколінням. Дитинчата козлов при народженні досягають 2-х кілограмів, у міру дорослішання вони до останнього пасуться в стаді зі своєю матір’ю. Харчуються тварини, як правило, в сутінках, на світанку або заході. Все інше час тварини досить пасивні і насолоджуються відпочинком. Також мінімальна активність козлов під час спеки.