Далекосхідна кішка її звички і ореал проживання,то що треба знати мисливцеві

Далекосхідна або бенгальська кішка відноситься до класу хижих ссавців сімейства малих кішок. За зовнішнім виглядом дика хижачка дуже схожа на домашніх кішок, але за розміром трохи крупніше, також існують в різноманітних колірних варіантах. Тварини мешкають на території Східної та Південної Азії. Тіло кішки видовжене, мускулисте і щільне, голова невелика. Живуть в південних районах кішки мають жовтим забарвленням шерсті, а на півночі переважно сіро-коричневим. По всьому тілу є невеликі чорні плями, а на голові присутні чорні смуги. Хвіст досягає довжини 25-40 см, а загальна довжина тіла становить 90 див. Вуха округлі, пензлики на вухах відсутні. У зимовий час тіло кішки покриває густа та пишна шерсть, яка навесні линяє і стає темніше. Лапи середньої довжини з невеликими кігтями.

Далекосхідна кішка живе на схилах невисоких гір, в густих заростях чагарників, на луках з високою травою, в річкових і озерних перелісках і в очереті. Люблять жити біля води, добре приживаються в саванах і хвойних лісах. Біля житла людей часто можна зустріти амурського лісового кота. Дикі кішки уникають відкритої місцевості і земель зі слідами сільськогосподарської діяльності.

Раціон далекосхідної кішки складається з гризунів, птахів, білок, бурундуків, крім дрібної дичини полюет на зайців, молодняку козуль і оленів. Часто в їжу йдуть комахи і жаби. Шукати собі їжу може як вдень, так і вночі. Нічний зір кішки чудово розвинене, як і слух. До жертви підкрадається нечутно, чому сприяють м’які нарости на лапках. Видобуток вистежує із засідки і наздоганяє її кількома стрибками. Під час небезпеки рятується втечею і ховається на деревах. Дикі коти добре лазять по деревах і скелях, вміють плавати. У сильні морози може пробиратися в оселі та присадибні годуватися гризунами.

Період розмноження настає з лютого по березень, самець і самка утворюють пару. Кошенята з’являються в травні, спочатку вони сліпі й безпорадні, потім через 2 тижні у них відкриваються очі. Кішка весь цей час активно захищає дитинчат, переносить їх з місця на місце. Самець також бере участь у вихованні потомства.

Промислова полювання на далекосхідних кішок не ведеться. У Китаї добувають кішок тільки заради їх цінного пухнастого хутра. Імпорт в європейські країни заборонений, проте в Японії ще продовжують приймати котячу шерсть. Далекосхідна кішка не знаходиться під загрозою зникнення, але в деяких районах проживання кішок їх чисельність істотно знизилася.