Дикий як його повадки і ореал проживання,то що треба знати мисливцеві

Дикий як живе виключно високо в горах. Іноді піднімається вгору по тибетських схилах на висоту до 6000 метрів. Годується на високогірних напівпустелях, тією їжею, яку може знайти. Зазвичай це різна рослинність, яка трапляється по дорозі. Взимку викопує з-під снігу залишилася траву. У зимовий час диких яків захищає від холоду довга густа шерсть, а швидко підніматися по щебнистим горах допомагають округлі копита.

Дикі яки живуть стадами, в яких налічується 10-15 голів. У давнину мандрівники зустрічали стада яків по 100 особин. Для людей дикі яки можуть бути дуже небезпечні. У тибетських розповідях про диких яках кажуть, що це одне з зол людини. Зустрівши на шляху людини, величезні тварини можуть напасти і захиститися при цьому практично неможливо.

Вага старих биків найчастіше перевищує 800 кг, а довжина тіла дорівнює чотирьом метрів, довжина в загривку складає 1.8-2.2 метра. Самка набагато менше самця, її вага в середньому доходить до 360 кг, а довжина тіла до трьох метрів. На масивна спині присутній горб, від чого вона візуально здається похилим. Роги довгі і тонкі, широко розставлені і загинаються вгору, є на голові у самок і самців. У диких яків тіло повністю покрито темно-коричневою довгою шерстю, на морді є невеликі світлі мітки, які взимку захищають від сильних холодів. З приходом весни цей підшерсток линяє і випадає з вовни клаптями.

Одомашнена як відрізняється спокійним і терплячим вдачею. Домашні яки набагато менше від диких яків, їх зростання в холці не перевищує одного метра. Яки використовуються як в’ючні тварини, легко можуть перевозити вантаж навіть при сильному морозі. З них одержують молоко, м’ясо, шерсть, за ними не потрібен особливий догляд. Гній яків застосовується в якості палива.

Статевої зрілості дикі яки досягають тільки в 6-8 років, при загальній тривалості життя 25 років. Під час гону між самцями відбуваються жорстокі бої, які закінчуються серйозними пораненнями. Яки дуже мовчазні, але під час гону видають лютий призовної рев. Вагітність триває 9 місяців, після отелення дитинча не розлучається з матір’ю протягом року.

У диких яків практично відсутні вороги, єдині хто наважується нападати на них – це вовки, і то у виняткових випадках. Якщо тварина поранено і зауважує переслідування, то довго не роздумує, а відразу ж нападає на людину. Нюх у яків розвинене чудово, чого не скажеш про зір і слух.

Дикий як знаходиться під загрозою зникнення і вже занесений в Червону книгу. Винятком є здичавілі яки, на них полювання дозволено.