Харіус

Харіус – представник сімейства хижих риб. Має тіло довгастої форми з зеленуватим або голубувато-сріблястим відтінками. Чорні плями маються на спині. Сріблясті плями на боках і черевці, які відливають фіолетовим цвітом, верхній плавник великого розміру барвисто-яскравого кольору, на грудці і черевці плавці червоного або жовтого кольору, хвостовий та анальний плавці – фіолетового. Харіус має невелику голову, жировий плавець і верхній рот. Харіус є близьким родичем родини лососевих і сигових риб. Середовище проживання – тільки Північне півкуля. Мешкає він в чистих холодноводних річках і озерах, надає перевагу водоймам з кам’янистим і гальковим дном. Утворює чисто озерні, річкові і озерно-річкові форми. На території Росії, де всі відомі види і підвиди сімейства Харисовых найбільш поширені, зустрічається на великій території, яка тягнеться зі сходу на захід. Харіус не живе тільки в кількох європейських регіонах, прилеглих до півдня, а також його немає в басейнах деяких рівнинних річок між Обью і Єнісеєм.

Відмінна риса харіуса – великий плавник на спині, який схожий на прапор і прикрашений цікавими плямами або смугами. Малюнок на плавці у різних видових (подвидовых) популяцій має свої відмінні риси. На спині також є маленький жировий плавець, демонструє своє шляхетне походження і споріднені зв’язки з сімейством лососевих риб.

Харіус може досягати 2,2 — 3,0 кг, проте в уловах трапляються масою не більше кілограма. Живиться харіус практично всім. Основу її харчування становлять донні організми – молюски, рачки граммарусы, личинки та інші форми комах, які розвиваються у воді (веснянки, поденки, ручейники), також зустрічаються комахи, які випадково потрапили у воду – мошки, коники, оводи та цикади. При нагоді харіус живиться й ікрою риб. Великі особини можуть поїдати мальків, а іноді і нападати на дрібних полівок, землерийок.

Зимують харіуси в глибоких ямах у нижній течії річок, а навесні піднімаються до верхів’їв, іноді, коли ще не зійшов лід. Коли починається повідець, вони відправляються в притоки для розмноження. Подібне пересування можна спостерігати у харіусів з озерно-річкових популяцій. Відмінність полягає в тому, що озерна риба має можливість йти в річки і струмки, які примикають до їх водойми, а також переміщатися вниз за течією річок, які в нього впадають. Разом з статевозрілими особинами, досягли 3 -5 років, міграції приймає участь і молодь.

Нерест починається в кінці травня на початку червня, коли температура води досягне 10 градусів, і відбувається на глибині 30 – 60 см на піщано-галькових ділянках при помірно-швидкому плині. Озерні харіуси нерестяться на прибережних ділянках з мілководдям.

У річкових популяцій нагул закінчується приблизно в жовтні. І з настанням холодів харіуси мігрують до місць зимівлі.

На час нагулу харіус розташовується вздовж русла річки, керуючись віковою ознакою. На нижніх ділянках річки розташовується дрібний харіус, а на високих ділянках – більш великий.