Кабарга її звички і ореал проживання,то що треба знати мисливцеві

Кабарга або мускусний олень за зовнішнім виглядом дуже схожий на звичайного оленя, тільки замість рогів у цієї тварини присутні невеликі гострі ікла, які розміщені у самців біля верхньої губи. Місцями проживання є Далекий Схід, Східна Сибір та Сахалін. Кабарги воліють добувати собі їжу на крутих схилах гір, порослих густим хвойним лісом. Зустріти кабарги, мало кому вдається, через чуйності і підвищеної обережності дикої тварини. Звірятко відчуває наближення хижого звіра чи людини за кілька сотень метрів і непомітно вислизає в лісову гущавину.

У кабарги темно-коричневий окрас шерсті, це допомагає залишатися тварині непоміченим, в умовах тайговій місцевості. Задні ноги вище передніх на кілька сантиметрів. Така будова тіла дозволяє здійснювати стрибки на кілька метрів у довжину. Наздогнати яка рятується втечею кабарги практично неможливо. Ікла служать захистом від суперників під час шлюбного періоду. В цей час кабарги активно суперничають і змагаються в силі. З грудня по лютий починається період гону, самці стають дуже агресивними і бої доходять до смертельного результату переможеного. Спочатку самці показують свої гострі ікла противнику, якщо це його не налякало, і він не відступив, то починається дика боротьба, під час якої б’ються намагаються повалити один одного на сніг і впиться в грудину або шию потужними іклами.

Кабарги високо цінуються з-за своєї особливої секретної залози, що виділяє мускусна речовина. Цей запах приваблює самку на значній відстані. Мускус використовується в парфюмерній промисловості (додає стійкість запаху), з нього виготовляють настоянки та інші аптечні ліки, які досить успішно лікують імпотенцію, нервові захворювання, зміцнює серцевий м’яз і допомагає побороти онкологічні захворювання.

Кабарги харчуються листям дерев і кущів, хвоєю, лишайниками. Малі оленята починають самостійно шукати собі їжу тільки через 5-7 місяців з моменту народження. Все це час вони знаходяться поруч з матір’ю, яка годує їх і захищає від ворогів. У самки кабарги народжується по 2-3 дитинчати.

Зараз кабарга занесена в Червону книгу Російської Федерації. Цьому посприяло масове винищення тварин заради мускусу і струменя кабарги. На всіх територіях мускусних оленів залишилося всього кілька десятків тисяч особин. Продаж струменя кабарги заборонена, в деяких випадках допускається ввезення, але здійснюється він тільки під пильним контролем міжнародних правових організацій.