Каракал її звички і ореал проживання,то що треба знати мисливцеві

Каракал за зовнішнім виглядом дуже нагадує рись, але генетично відрізняється від неї. В умовах дикої природи мешкає в Африці, Середній Азії, Південній Туркменії і Аравійському півострові. У каракай високі ноги, він може з легкістю бігати по пісках завдяки жорсткому волоссю на лапах. Вага тварини коливається від 13 до 20 кг, довжина тіла становить 60-85 см, а висота в холці 39-45 див. У всіх каракалов присутні чорні точки на верхній губі і носі. Все тіло є струнким і граціозним, передні лапи довші від задніх кінцівок, кігті витяжні і дуже гострі. Вуха довгі, на кінцях є пензлики по п’ять сантиметрів в довжину. Самці набагато більший і сильніший за самок. Полювати воліє в нічний час, видобутком каракай стають зайці, лисиці, невеликі антилопи, гризуни і плазуни.

Каракал віддає перевагу відокремлений спосіб життя. Його можна зустріти в пустелях, саванах, степах, біля підніжжя гір і горбкуватих областях. Ховається в заростях чагарників, дерев та високої трави. Звір дуже небезпечний і обережний, може підбиратися до жертви нечутно і миттєво нападати. Маючи довгі лапи, тварина не може довго бігати. Спочатку скрадає видобуток і наздоганяє кількома сильними стрибками. Потім затягує дичину на дерево і там поїдає її. Якщо каракал не зловив тварина, він може обходитися і рослинною їжею – трава, виноград. Ворогами є степові вовки і собаки, що охороняють стадо овець.

Коли каракал сердиться, він починає шипіти. В темряві відмінно орієнтується завдяки відмінному слуху. Ховатися любить в норах інших тварин, найчастіше облюбовывает нори дикобразів і лисиць. В одній норі може ховатися протягом декількох років. Каракал чудово долає вертикальні поверхні і відмінно лазить по деревах. Дикий звір має настільки швидкою реакцією, що може схопити кілька птахів одночасно, поки вони піднімаються з землі в повітря. Для людини каракал також може бути небезпечний, особливо відчуваючи, що загнаний в кут. Він стає агресивним і активно захищається.

Шлюбний період триває 6 днів, протягом усього року. Під час тічки самка може паруватися з декількома самцями і готує лігво для майбутнього потомства в норі, печері або під корінням великих дерев. Кошенята народжуються сліпими, через тиждень очі відкриваються, і вони починають пробувати ходити самостійно.

На каракалов промислова полювання не ведеться. Буває, що звір нападає на домашніх тварин і місцеві фермери починають на нього полювати. У країнах СНД полювання на каракай заборонена, зважаючи постійного зниження чисельності. Якщо кошеня з народження виховували в домашніх умовах, непогано поєднується з людиною.