Минь

Минь відноситься до сімейства тріскових. Це донна риба. Спосіб життя-нічний. Тіло миня видовжене, спереду злегка циліндричне, позаду більш плоске. Маленька голова зі злегка витріщеними очима. Рот закругленої форми, де щелепи мають ряд дрібних зубів. Риба має вусики, які розташовані на нижній губі по центрі. Плавець, розташований на спині подвійний, фронтальний плавець короткий, задній трохи довше і доходить до самого хвоста. Анальні плавники миня довгі. Минь – це риба чорно-зеленого кольору. Луска на тілі ледве помітна, тіло вкрите товстим шаром слизу. На тлі чорно-зеленого кольору розкидані темнуваті плями невизначеної форми. Горло і черевце біле. Вся молодь миня має в чорний колір.

Минь це риба виходець з арктичних морів, він любить холодну і насичену киснем воду. І, виходячи з цього, найчастіше миня можна зустріти в ямах або в місцях з густою рослинністю. Дно річок в таких місцях, як правило, з мулистими відкладами, але тверде. Минь воліє рівнинні ділянки озер і річок, а в гірських ріках ця риба повністю відсутня.

Протягом року цей вид риби намагається триматися біля дна. На поверхню риба практично не піднімається і веде переважно нічний спосіб життя. Вдень він веде менш активний спосіб життя, ніж вночі, а в нічний період може виходити на мілководді. З моменту заходу сонця риба набуває значну активність. Так як риба погано бачить у темряві, полювання на свою їжу він здійснює з коротких відстаней, обережно підкрадається до жертви. При цьому він більше покладається не на зір, а на рецептори смаку і нюху, які досить чітко дають йому визначити місцезнаходження жертви. Ця риба має добрий слух. Як не здалося б дивним.до берега миня в нічний час приваблює саме світло, наприклад, світло від багаття.

Статевої зрілості минь досягає приблизно через 3-4 роки після народження. Нерест риби зазвичай проходить в зимові місяці при температурі води на рівні 0 градусів за Цельсієм. Для нересту риба піднімається на мілководді з сильною течією і піщаним дном. При ікрометання самку супроводять відразу декілька самців.

Молодий минь живиться мотилем, ікрою риб, рачками, молюсками і т. д. Дорослі особини – хижаки, які зазвичай харчуються пічкурів, гольцов, йоржів, бичків і т. д.

Найпоширенішими місцями життя пічкурів є річки, що впадають в Північний Льодовитий океан, Балтійське море, а ще у водоймах Далекого Сходу. Так само зустрічається в річках, які впадають з північної сторони Чорного, Азовського і Каспійського морів.