На яких пернатих мешканців полюють в степах

Сто років тому землі степової смуги України славилися численним пташиним населенням. Журавлі-красавки, стрепети, дрохви зустрічалися в цих місцях всюди. Але втручання людини в життя природи внесло свої зміни. Цілина розорювалися – і крилаті мешканці стали перебиратися на сусідні території, покидати рідні простори.

Сьогодні журавель-красавка рідкісний гість у тутешніх землях. Проживають по всій території країни красавок можна нарахувати не більше десятка пар. Збереглися журавлі тільки на узбережжі Азовського і Чорного морів та поблизу відомого озера Сиваш.

Беладони не будують гнізда в місцях, де поблизу немає цілини. Надій на те, що через роки цей вид птахів примириться з новими умовами і почне тут розмножуватися і обживати великі території, вкрай мало. Ці птахи вже занесені в червону книгу.

Стрепети, також як і журавлі-красавки, відносяться до зникаючих пернатим. Всього кілька десятків пар стрепетов проживають на теренах України. З отчими місцями вони стали прощатися після оранки земель. І це незважаючи на те, що на цілині ці птахи не гніздяться, а в’ють свої пташині будинку на полях.

Єдине місце в країні, де стрепети щорічно гніздяться – Провальський степ у Ворошиловградській області. Навіть під час сезонних перельотів ці птахи не радують так, як в минулі роки – в першій чверті минулого століття їх було настільки багато, що офіційно дозволялося їх відстріл. У теперішній же час їх настільки мало, що слід дбати про них як про унікальну пам’ятку живої природи.

Дрохви залишаються вірні рідних степів. Деякі з цих пернатих просунулися в північному напрямку і оселилися в районі Полісся. Дрохву можна зустріти в багатьох інших землях України. Зона їх проживання простягається аж до Чернігівської області.

Гніздяться сім’ї дрохв на територіях нерівномірно – основна частина пташиних жителів мешкає в степовій смузі, інші гніздів’я зустрічаються «точково», на відстані один від одного на сотні кілометрів. Їх загальна чисельність останнім часом відчутно скоротилася.

Під час сезонних перельотів дрохву можна зустріти значно частіше. Якщо зима тепла, то птахи залишаються на зимовище в степах, розташованих поблизу від морських узбереж. З наближенням весни зграї залишають місця проживання, і переміщуються в східному напрямку від кордону країни.