Ореал мешкання і звички сірої куріпки

Цей вид птиці дуже широко поширений на теренах Росії, крім регіонів, порослих тайговими лісами і крайньої Півночі. Місцем свого проживання куріпки обрали зарослі невеликим чагарником яри, луки і поля, які найбільш пристосовані для її захисту від різних хижаків. Її можна побачити на великих лісових галявинах, але в густо порослому лісом вона не селиться. Непогано сіра куріпка відчуває себе на острівцях заболочених місць, які вкриті рідколіссям.

Основу кормової бази цієї птиці становить рослинність, так і личинки різних комах. З кормів рослинного походження куріпки віддаю перевагу зерновим, а також листю з соковитою м’якоттю і молодим чагарниковим пагонам. У зимовий час ця птиця годується зеленню озимих культур, але так чи інакше їх не вважають шкідниками лісів і полів з тієї причини, що куріпка знищує дуже багато слимаків, равликів і комах. У своїй більшості куріпки вважаються осілими птахами і завжди тримаються одного місця, залишити яке їх може лише нестача корму. В осінній і зимовий періоди живуть куріпки зграєвим чином, і з настанням весни у них починається шлюбний період. В цей час птахи попарно розселяються по певних дільницях і починають вити гнізда. За володіння самкою у самців куріпки відбуваються запеклі бої, в яких у хід йдуть, і дзьоб і кігті.

За забарвленням і розмірами самки не дуже відрізняються від самців, вони дещо менше самців, і на відміну від них мають бура пляма на грудях. Загальний забарвлення самки трохи темніше, ніж у півня, а в літній період на їх хвостах з’являється відтінок рудого кольору. Тіло куріпки має розміри 260 – 320 міліметрів, і плюс до нього хвіст завдовжки 70 – 80 міліметрів. Крила у своєму розмаху досягають 520 міліметрів, а вага дорослої особини від 400 до 400 грам.

Сірі куріпки відносяться до типу птахів, які дуже полохливі і в теж час обережні. При польоті куріпка витрачає дуже багато енергії, з цієї причини дуже швидко втомлюється і їй потрібно деякий час на поповнення запасів сили. Поклик птиці представляється якимось «чиргик», володіє великою гучністю і чути на далекій відстані. Зазвичай вони видають його при зльоті або підкликаючи друг дружку.

В останній місяць весни, а саме в першій декаді травня, самка куріпки відкладає яйця. Її гніздо складною будовою назвати не можна – це звичайне заглиблення на поверхні землі, дно і стінки якого вислані стеблами м’якого типу. У своїй більшості влаштовують свої гнізда куріпки в полі зі злаковими культурами, конюшиною, горохом, у високій траві на луках, і рідше в тіні дрібних чагарників. Кількість яєць у кладці в повній мірі залежить від віку самки і становить від 10 до 22 штук. Пташенята з’являються на світ через 22 – 24 дні. Під час висиджування яєць, самець, знаходиться на позиції сторожа і добувача прожитку для самки, і якщо виникне небезпека, він відразу ж дає попереджувальний сигнал. Зазвичай куріпки не залишають своїх гнізд, їх може змусити це зробити лише постійне переслідування.

Пташенята починають активний спосіб життя, як тільки вилупляться з яйця, навіть остаточно не обсохнув. Виховують пташенят обоє батьків, і тому виводок дуже швидко навчається у всьому слідувати за ними. Зростання пташенят відбувається швидкими темпами. Через тиждень вони вже перелітають з місця на місце, а через півтора місяці їх розмір відповідає розміру дорослої куріпки. Якщо з якоїсь причини пташенят батьки гинуть, осиротілі пташенята прибиваються до іншої сім’ї, яких ті охоче приймають. Раціон молодняку становлять тільки комахи, пізніше поступово до нього додається зелень.