Про гепардів його повадки і ореал проживання,то що треба знати мисливцеві

Одними з найшвидших хижих ссавців, що відносяться до сімейства котячих, є гепарди. У своїй більшості гепарди на порядок відрізнятися від своїх побратимів по сімейству поведінкою і граціозністю. За цими критеріями вони ближче до сімейства псових, так як форма посадки більше нагадує собак, також як і вони гепарди не втягують кігті і з невеликими труднощами їх можна приручити. Тіло гепарда відрізняється прекрасною стрункістю, і навіть деякої крихкістю, на ньому немає ні краплі зайвого жиру, а з-під його плямисту шкуру чітко проступають сильні м’язи. Голова у цього дикого звіра невеликих розмірів, з високо розташованими очима і маленькими вухами, які мають невеликі заокруглення вгорі. Шкура гепарда жовто-пісочного кольору з розкиданими по ній плямами чорного кольору, на морді звіра є тонкі смужки того ж кольору. Доросла особина важить хижака від сорока до шістдесяти п’яти кілограмів, а довжина окремих екземплярів досягає півтора метрів. При цьому, володіє великою масивністю хвіст може бути по довжині до 0,8 метра.

Виношує потомство самка гепарда протягом 85-95 днів, і по закінченню терміну вагітності вона народжує кошенят. В одному посліді їх може бути від 2 до 5 особин. Під наглядом матері кошенята залишаються протягом 14-20 місяців. У природних умовах тривалість життя гепарди доживають до двадцятирічного терміну. У неволі (в зоопарках) термін їх життя на порядок більше, але практично виключено розмноження.

Полюють гепарди переважно вдень, і їх часто стають здобиччю парнокопитні тварини невеликих розмірів, такі як телята антилоп гну, газелі, а також зайці. На полювання ці хижаки виходять на ранкової зорі або у вечірній час, коли спадає спека, але денне світило ще не зайшло за обрій. У своїй більшості основним органом, яким орієнтуються гепарди на полюванні, є зір. На відміну від багатьох тварин цього сімейства, гепарди добувають їжу способом переслідування здобичі, не очікуючи її в засідці. Під час погоні за об’єктом полювання швидкість гепарда досягає ста п’ятнадцяти кілометрів на годину, у той час як розгін до сімдесяти п’яти кілометрів на годину хижак робить всього за 2 секунди. Біг гепарда, швидше за все нагадує величезні стрибки від шести до восьми метрів у довжину, на кожен з яких він витрачає по пів секунди. Наздогнавши свою здобич, гепард, ударом лапи звалює її на землю і приступає до її придушення. Якщо за короткий проміжок часу гепард не зуміє наздогнати об’єкт своєї полювання, він відмовляється від погоні, так як запасів енергії у нього вистачає тільки на нетривалу погоню. Висока швидкість гепарда не говорить про те, що всі його спроби дістати прожиток закінчуються успіхом – близько п’ятдесяти відсотків з них безуспішні. На африканському континенті гепарди вважаються одними з найбільш слабосильних хижаків, так як леви, леопарди і гієни можуть без праці забрати, у відпочиваючого після погоні хижака, його видобуток.

Переважно місцем свого проживання гепарди обрали Індії та Африки, але в невеликих кількостях вони зустрічаються і в регіонах Середньої Азії. Є припущення вчених, що гепардам загрожувала повна загибель при останньому льодовиковому періоді, і з цієї причини у них проявляються ознаки виродження по генетичній лінії. В даний час у них спостерігається висока смертність серед потомства, близько сімдесяти відсотків якого, не дотягують до однорічного віку. Однієї з різновидів гепардів є королівські гепарди, які в процесі мутації набули зовсім іншого забарвлення шкури.