Розклад життя бекаса

Бекас — представник болотної дичини, кожен поважаючий себе мисливець, знайомий з цією птицею. Полювання бекаса вельми цікава. У бекаса дуже довгий, прямий і тонкий дзьоб, довгі ноги. Весняний проліт бекаса триває з березня до червня. Токует бекас-самець у повітрі, піднімаючись на висоту, різко летить вниз, видаючи вібруючий звук.

Сідаючи на дерево або на купину, він починає свою шлюбну пісню. Самка влаштовує своє гніздо на сухому місці болте, ближче до травня. Самка висиджує яйця. Весь цей час самець знаходиться неподалік від гнізда. Як тільки вылупившись молоді бекаси летять разом з мамою на пошуки їжі. Молоді бекаси швидко ростуть і зовсім скоро покидають гніздо. Перед відльотом на південь птахи набирають вагу що робить їх більш уразливими для мисливців. Переліт птахів до місць зимівлі починається ближче до кінця серпня і триває до жовтня. Деякі птахи залишаються у гнізд до першого снігу. Зимова полювання бекаса дозволена в Закавказзі і Середньої Азії.

Головною і самою захоплюючою полюванням на бекаса вважають полювання з лягавої. Зазвичай це відбувається так: мисливець разом з собакою виходить на полювання. Такими місцями є заболочені береги озер та річок, торф’яні болота з кочкарником і кущами. Мисливець пускає собаку в пошук, а сам без шуму йде, намагаючись дотримуватися напрямку проти вітру. Як тільки собака чує бекаса переходить з пошуку на потяжку, визначаючи стан птиці, як тільки собака знаходить птицю, вона застигає на стійці. Як тільки мисливець підходить до собаки, пускає її вперед. Ця полювання дуже цікава і пізнавальна. Вискакуючи з трави бекаси голосно кричать і лунає серія переможних пострілів. Багато мисливці вважають цю полювання одну з найбільш захоплюючих.

Полювання «мотузочкою» відбувається наступним шляхом: на відстань 20-25 метрів рухаються паралельно два мисливця, між ними по землі волочиться прив’язана до поясів довга мотузка.