Сайгак її звички і ореал проживання,то що треба знати мисливцеві

Сайгак – це дивовижне дике парнокопитне тварина, що живе в степових зонах Росії. Сайгаки є єдиними антилопами, які прижилися в нашій місцевості. Цих тварин неможливо сплутати з іншими видами з-за їх оригінальної зовнішності і горбатою роздутою морди. Вага сайгаків іноді доходить до 50 кг, а середня вага коливається від 20 до 40 кг Шерсть антилопи глинисто-бурого кольору, тіло щільне, голова закінчується невеликим хоботом. Горбатість носа допомагає тварині зігрівати холодне повітря під час бігу в зимову пору, це відбувається завдяки збільшеним носових порожнин. Ближче до зими у сайгаків відростає довгий густе хутро на тілі і голові. Такий покрив надійно захищає антилопу в зимову холоднечу. Незважаючи на свої досить короткі ноги, сайгак бігає дуже швидко. Ховаючись від ворога, може розвивати швидкість до 75 км/год.

Сайгаки рідко коли довго затримуються на одному місці, постійно кочують і поглинають їжу під час пересування. Намагаються триматися на пустельній місцевості з рідкісною рослинністю. З-за важкого тіла і невеликих ніг, сайгаки вибирають тверді і рівні поверхні для ходьби. З хижих тварин на антилоп полюють тільки вовки.

Полювання на сайгаків була заборонена ще в Радянський час. Браконьєрство і безконтрольна полювання стало причиною глобального зменшення кількості цих тварин, чисельність становила всього кілька тисяч. Через деякий час полювання в деяких районах дозволили, навіть стали використовувати у промислових цілях. Шкіра і м’ясо високо цінується, а роги застосовуються для виготовлення ліків. В кінці ХХ століття браконьєри стали масово винищувати сагайдаків із-за попиту на роги тварини на китайському нелегальному ринку. Можна було зустріти в одній місцевості кілька десятків туш убитих тварин, які були вбиті заради швидкої наживи браконьєрів.

Розмножуються сайгаки досить швидко. У однієї самки народжується по 2-3 дитинчати, а самець у шлюбний період володіє справжнім гаремом з 7-30 самок. Малюки, по початку, цілком безпомічні, вони добре тільки вміють затаюватися від хижаків. Через 2 тижні вони вже можуть самі бігати, а через місяць починають щипати траву.

В умовах неволі сайгаки прекрасно можуть існувати й розмножуватися, але рідко хто береться за їх розведення. В даний час кілька сайгаків живуть в штучних умовах Московського зоопарку. У північно-східній Сибіру планується відкрити цілий парк, в якому будуть розміщені кілька різновидів сайгака.