Що треба знати,щоб правильно організувати полювання на плямистого оленя,

Що треба знати,щоб правильно організувати полювання на плямистого оленя,

Плямистий олень, відрізняється від інших різновидів свого сімейства, дивовижною стрункістю і грацією. Тварині характерно наявність річного красивого хутра, який покритий оригінальними плямами. Саме із-за цих плям звір і отримав свою назву. А ось в зимовий час ці плями повністю або частково сходять зі шкурки тварини. Тварина, зазвичай має чотирикінцеві рогу, а «дзеркало» являє собою характерну рису тільки оленям, які мають невеликі розміри. Полювати на цього невеликого красеня найкраще в період гону, який проходить в період з вересня по січень місяць.

Місця проживання

Тварина має досить широкий ареал проживання. Це Корея, Японія, Китай, Росія. Дуже часто його можна побачити в регіонах Південного Примор’я. Олені воліють жити у великих, дубових і широколистяних лісах. Якщо в зимовий час, випадає сніговий покрив, товщина якого перевищує пів метра, тварини починають відчувати дискомфорт. Їм складно рухатися і важко знайти собі їжу. У таких випадках невеликі стада перекочовують в інші регіони на зимівлю.

Найкращим кормом для тварин є опале листя та жолуді, що олені досить успішно дістають з-під снігового покриву протягом всієї зими. Дуже часто вони ласують бруньками дерев і різними пагонами. Дрантя і кора теж виступають в якості їжі, але їдять їх з меншим удовольтствием.

До півтора років, самки вже досягають репродуктивного віку, але беруть участь у gosnay тільки по досягненню трьох років. Самці трохи запізнюються в цьому питанні порівняно з жіночою статтю. Перший гон, в якому може брати участь самець плямистого оленя, починається тільки по досягненню їм чотирьох років. З вересня по листопад місяць у тварин проходить шлюбний період, а ось період самого активного гону триває не більше семи днів, десь у середині жовтня. В цей час, місцезнаходження самців можна визначити за характерним свистячим звуків, які час від часу переходять в рев. В сім’ї плямистого оленя може перебувати не більше чотирьох самок.

Самці під час гону, можуть значною мірою втратити у вазі. У цей час їм характерний поганий апетит і за період гону дорослий самець може втратити четверту частину від маси свого тіла. Вагітність самки протікає орієнтовно 7,5 місяців. Молодих оленів матері починають пасти через 10 днів після народження, але вони не відходять від батьків до самої весни. Найперші і справжні гіллясті роги з’являються у оленя у віці десяти місяців. Але незабаром ці роги скидаються, а на наступний рік у оленів виростають нові, які вони будуть скидати щороку з квітня по травень.

У своєму природному середовищі це тварина може прожити до 14 років. Голод, який дуже часто відчувають ці тварини в періоди занадто морозних і сніжних зим, часто стає основною причиною загибелі цих красивих тварин.

Полювання на плямистого оленя

Бувалі мисливці, стверджують, що найкращим часом для полювання на плямистого оленя є період гону. Це зазвичай триває з вересня по листопад і саме в цей час олені настільки захоплені своїм заняттям, що мало звертають увагу на те, що відбувається навколо них. Самці в цей час дуже зайняті боротьбою за самок, і мисливець може без особливих зусиль виманити оленя під постріл. Все що необхідно для цього зробити мисливцеві – це зобразити голос і поведінку дорослого самця оленя, надломати кілька гілок і постукати по деревах. Олень, який знаходиться неподалік, обов’язково відреагує на ці звуки і піде на мисливця. У цей час головне не надто поспішає і як можна краще пристрілюватися.

Ще одним не менш успішним способом полювання на цього оленя є полювання загоном. На таку полювання ходять тільки в супроводі мисливських собак. Саме собака бере слід і може вивести мисливця не тільки на одного оленя, але часто і на ціле стадо. Виявивши стадо, досвідчені собаки будуть гнати оленів на відкриту місцевість. Основним завданням мисливця в такий полюванні можна назвати відмінну і своєчасну реакцію, інакше він може позбутися свого трофея.

Деякі мисливці воліють полювати на плямистих оленів скрадом. Обчислити плямистого оленя в лісі досить просто, але наближатися до тварині необхідно максимально обережно. Визначити, що тварина знаходиться в безпосередній близькості можна за поламаних гілок чагарнику і здертої з кори дерев. Вистеживши плямистого красеня, необхідно наблизитися до нього на відстань пострілу і стріляти. Досвідчені мисливці, вважають, що йти на оленя в поодинці може бути небезпечно і тому завжди беруть з собою підмогу. Можливо проведення такого полювання з вишки, якщо така є в мисливському господарстві. З вежі відкривається просто відмінний огляд, який і допомагає на відстані обчислити звіра.