Судак

Судак — один з найбільших представників сімейства окуневих. Він має довжину тіла близько 60 см і важить при цьому 2 – 3 кг. Але іноді можна зустріти особини завдовжки 120 – 130 см, важать до 20 кг. Судак має тіло циліндричної форми. Судак має плавець на спині з загостреними кістковими утвореннями, що нагадують голки. Ці утворення з’єднуються перетинкою з темними крапками.

Спина забарвлена в зеленуватий колір, боки і черевце мають сріблясто-білий колір. На боках є бурі смуги загальним число до 12 штук. Інші плавці, не рахуючи спинного, сіро-жовтого або блідо-жовтого кольору. Голова досить вузька витягнута по горизонталі, на зябрових кришках ні луски. Рот широкий і в ньому є велика кількість дрібних і гострих зубів, також є рідко посаджені ікла.

Зазвичай судаки мешкають в озерах і ставках, що мають чисту проточну воду. Судак дуже чутливо ставиться до зміни навколишнього середовища. Якщо річка або озеро забруднена стічними відходами, якщо змінилася температура, то він може підніматися чи опускатися за течією. Також якщо йому не вистачає кисню (при забрудненні води мулом), він залишає насиджене місце. Судак воліє річки, де несильне протягом, свіжа проточна вода, джерела і ключі. В озерах воліє триматися глибоких місць, місць біля обривів або стрімких берегів, а якщо там багато навалених корчів, каменів, то це найкраще місце для нього. Судак любить піщане або глиниста дно, намагається уникати заплав, які сильно заросли водяною рослинністю. У спекотну погоду судак може переходити на середню глибину.

Основою раціону судака є дрібні рибки (піскар, уклейка та інші). Судак володіє великим апетитом. Судак живиться два рази на день, починаючи з ранньої зорі і закінчуючи зі сходом сонця. Судак є нічним хижаком, тому він вдень відпочиває. Починається годування пізно ввечері і триває до опівночі, а то й пізніше. Пік активності припадає саме на вечір.

Статева зрілість настає, коли він досягає чотирьох-п’яти років. Нерест починається тільки тоді, коли температура води досягне 18 – 29 градусів. Для нересту збирається в невеликі групи. Самець спочатку вибирає місце для ікрометання і розчищає його. Ці місця розташовані зазвичай великій глибині коріння кущів і дерев, але місцем для ікрометання може бути і невелика ямка, розташована в піску. Судака відрізняє одна особливість – він проявляє турботу про своє потомство. Самка за один раз здатна вимітати до 1 мільйона ікринок. Після того як закінчиться ікрометання, самець залишається біля місця, де знаходяться ікринки, і охороняє своє потомство. Судак відлякує від усього гнізда інших риб і своїх родичів теж. Молодь, яка тільки-тільки вийшла з ікри, може відразу вживати в їжу дрібних організмів, які у великій кількості мешкають у воді. Через місяць мальки можуть харчуватися більш дрібними рибками.

Незважаючи на таку високу плодючість самок, судаки є нечисленною популяцією. Це відбувається від того, що малькам дуже часто не вистачає їжі для нормального росту, і вони у великих кількостях гинуть від голоду.