Зубр його повадки і ореал проживання,то що треба знати мисливцеві

Зубр його повадки і ореал проживання,то що треба знати мисливцеві

Зубр є справжнім лісовим гігантом, колись населяли практично всю територію Європи. Зараз цю тварину можна побачити тільки в заповідних лісах Росії, Польщі та Білорусії. Зубр має велике зовнішнє і генетична схожість з американським бізоном. Ці два види можуть безперешкодно схрещуватися і розмножуватися.

За зовнішнім виглядом зубр нагадує великого бика. Вага тварини найчастіше доходить до тонни, довжина тіла 270-350 см, а вага в холці 1.8-2 метри. Голова порівняно з тулубом виглядає невеликий, очі темні, ніс великий з роздутими ніздрями. Роги у зубра ростуть протягом усього життя, він не скидає їх як олень. Зубр вважається самим важким диким тваринам по всій Європі. Має похилу спину, на якій височіє горб, ноги невисокі, але виглядають стрункими. Всі мускулисте статура і міцне, живіт підібраний і не провисає, як у інших видів диких биків. Тіло вкрите короткою шерстю, на загривку покрив більш довгий. На нижній частині голови і грудині присутні своєрідні очоси.

По мірі варварського знищення зубрів, вони все більше відтіснялися з відкритих місцевостей, глухі і забиті. Зубри не є кочівними тваринами, переселятися з осілих місць можуть тільки в безхарчів’я. Дорослі самці тримаються осторонь від стада, в якому знаходяться молоді зубри і самки. У зимовий час більшість майстрів намагається прилучитися до великого стада, так легше шукати їжу і захищатися від ворогів.

В лісі зубрів рідко можна почути, вони пересуваються тихо і майже безшумно. Звуки видають рідко, в разі небезпеки попереджають членів стада фырканьем. Зубри пасуться в ранковий і вечірній час, а вдень відпочивають після прийняття їжі і жують жуйку. Ці тварини мають чудовий слух і нюх, але зір розвинений погано. У разі небезпеки зубри стають агресивними і можуть почати атакувати. На людей не нападають, тільки якщо відчувають вихідну загрозу. Найчастіше зубри роблять попереджуючі випади, які є помилковими.

Влітку харчуються травою, листям і корою дерев. Пізньої весни воліють відгодовуватися жолудями, а з настанням весни їх раціон складається з грибів, ягід, лишайників і хвої. Якщо зубри не можуть знайти собі їжу, то можуть приходити на подкормочные майданчики, в надії поживитися залишеним сіном.

У всьому світі чисельність зубрів становить 3000 особин. Більшість з них живе в штучних умовах, створених заповідниках. Зубра неможливо одомашнити, однак при схрещуванні бізонів з дикими тваринами вдалося вивести новий вид – зуброны. Вони не можуть мати потомства, але відрізняються невибагливістю і дають велику кількість пісного м’яса.