Найбільш рідкісні тварини

На Землі, напевно, вже не залишилося жодного куточка, не вивченого і не задіяного людиною у власних потребах. І природа досить гостро реагує на подібні втручання в її царство в першу чергу скороченням популяцій певних видів тварин. Сьогодні ми змушені створювати заповідники і спеціальні природні парки, в яких під державною охороною живуть рідкісні тварини. А деякі з них взагалі існують тільки в штучно створених умовах під наглядом людини, і навряд чи коли-небудь повернутися в дику природу, як, наприклад, Блакитний Ара.

Блакитний Ара

Блакитний Ара

На сьогоднішній день популяція цього виду папуг Ара становить всього 30 особин. Всі вони живуть у неволі і, швидше за все, ніколи не повернутися в природне середовище проживання. Причиною їх зникнення сталі і природний, людський фактор. Роками незмінний маршрут польоту став чудовим підмогою для їх масового вилову. Вирубка дерев, в дуплах яких Блакитний Ара волів кублитися, а також поширення африканських бджіл, які залишилися вільні дупла, тільки погіршило ситуацію.

Кінь Пржевальського

Кінь Пржевальського

У такому ж становищі перебувають і Коні Пржевальського, останні дикі особини яких були витіснені людиною. Великий вплив на скорочення популяції мав активний вилов цих коней монгольськими племенами через їх смачного м’яса. Побачити цих представників самих рідкісних тварин, так і не приручених людиною, можна тільки в зоопарках і заповідниках, де їх розводять у неволі (всього не більше 1000 особин). В їх звичному середовищі проживання – в монгольських пустелях, цих коней вже давно ніхто не бачив.

Сніговий Барс

Сніговий Барс

Одна з найкрасивіших кішок у світі, на жаль, теж перебуває на межі зникнення. За даними вчених чисельність Сніжного Барса або, як його ще називають, ірбіса сьогодні менше 2000 особин. При цьому природних ворогів у цього хижака немає. Основними факторами його зникнення є діяльність людини, активно освоює гірські пасовища, розвиваючого туристичні маршрути, а також скорочення кількості копитних тварин в місцях його проживання (гори Центральної Азії). Сніговий Барс занесений в Червону книгу РФ і міжнародного союзу охорони тварин, і знаходиться під охороною держави.

Китайський річковий дельфін

Китайський річковий дельфінчик

Дельфінів, що мешкають в річках Янцзи і Цяньтан, і озерах Дунтинху та Поянху, в прямому сенсі можна порахувати по пальцях. Всього до 13 особин цих ссавців налічують вчені, і припускають їх повне вимирання протягом найближчих кількох років. І знову причиною помітного скорочення чисельності цих самих рідкісних тварин стала діяльність людини, засмічує природне середовище, у якій вони існують. Разом з тим, Китайський річковий дельфін абсолютно нешкідливий для людини. Його раціон становить дрібна риба, різні молюски і вугор.

Великі панди

Великі панди

Мабуть, це найвідоміше з усіх зникаючих тварин у світі. Однак їх частіше можна побачити на китайських сувенірах і листівках, ніж у дикій природі. Всього у світі їх залишилося не більше 1200 особин. Великі панди дуже болісно реагують на найменші зміни в навколишньому середовищі їх проживання. Тому скорочення їх чисельності можна назвати передбачуваним, після того, як почалася активна вирубка бамбука (улюблене ласощі цих ведмедів).

Зубр

Зубр

Зубр вважається самим великим тваринам, які проживають на європейській території. Цей вид ссавців був відновлений вченими після практично повного їх знищення в першій половині XX століття. Сьогодні їх чисельність складає близько 150 осіб, і всі вони проживають на території Росії.

Каліфорнійський кондор

Каліфорнійський кондор

Можливості спостерігати в дикій природі цих птахів люди зобов’язані виключно старанням вчених, які зуміли зберегти вид Каліфорнійського кондора в неволі. Сьогодні їх нараховують близько 500 особин. З кінця минулого століття цих успішно розмножуються грифів почали випускати у природні умови, де вони відчувають себе дуже непогано.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: