Найбільша тварина

Найбільша тварина

Незважаючи на порівняно недовге існування людства на нашій планеті, нам все ж пощастило на власні очі бачити і вивчати найбільша тварина, що коли-небудь населяли земну кулю – Блакитного або синього кита.

Найбільша тваринаЗа оцінками вчених, його велетенські розміри не йдуть ні в яке порівняння навіть з габаритами вивчених сьогодні найбільших динозаврів. До 33 метрів в довжину, вагою до 150 тонн цей гігант захоплює своїм плавними і граціозними рухами. Простежити за його величним ходом можна виключно в місцях його проживання – жоден дельфінарій в світі не здатний вмістити і містити такого великого «вихованця».

Опис блакитного кита

Тіло синього кита має витягнуту форму. Його велика голова сильно сплющена, в її задній частині розташовується нагорі дыхло, а маленькі очі посаджені практично над самою пащею з боків. До слова сказати, блакитний кит дуже погано бачить і чує, і практично всю необхідну йому інформацію одержує через органи дотику і слуху.

Блакитний кит

Всередині пащі кита розташовується китовий вус. Виглядає він у формі трикутної пластини шириною до півметра і довжиною майже в метр. «Вершина» цього трикутника знаходиться внизу і має бахрому. Таких пластин налічується до декількох сотень. Вони виконують роль фільтра, і допомагають тварині харчуватися, проціджуючи воду з планктоном. У добу дорослим китом може бути з’їдено до 8ми тонн цих дрібних рачків! Все ж найбільша тварина в світі.

Все тіло блакитного кита вкрите гладкою і рівною шкірою. Лише на череві і горлі у нього є характерні смуги. Колір шкіри можна визначити більшою мірою як сірий з великими блакитними плямами. Якщо дивитися на кита крізь товщу води, він здається синім (звідси і назва).

Прийнято розрізняти кілька підвидів блакитного кита:

  • Північний
  • Південний
  • Карликовий

Деяка група вчений окремо виділяє індійського синього кита, як четвертий підвид, але багато заперечують цю точку зору, вважаючи його лише частиною стада карликового підвиди.

Звичайно кити пересуваються зі швидкістю 10-11 км/год. Завдяки такому темпу ці тварини в меншій мірі схильні до обростання паразитами (класу ракоподібних), ніж інші його родичі. Причому і ці свідчення швидкості далеко не граничних: поранений або наляканий, він може долати значні відстані дуже швидко – до 40км/год

Розмноження блакитного кита

Самки блакитного кита за габаритами перевершують самців, що характерно для китоподібних взагалі. Статевозріла особина приносить народжує тільки одного маля (двійні для китів – швидше рідкісний виняток з правил), і не частіше одного разу на 2 роки. Вагітна самка виношує плід близько 11 місяців, і ще 7 місяців після пологів годує малюка своїм молоком. Це єдиний аспект, безперечно підтверджує той факт, що блакитні кити в далекому минулому були наземними тваринами.

Синій Кит

Блакитні кити створюють пари один раз і на все життя. Щоправда, навіть у випадку з «сімейними» особинами вони все-таки воліють триматися один від одного на відстані: самка плаває з дитинчам, а самець на деякому віддаленні, завжди готовий захистити своє потомство. Одночасно ж кілька особин в одному місці можна побачити дуже рідко, і причиною цього зазвичай стає велике скупчення їжі.

Спілкування

Спілкуються між собою ці самі великі тварини з допомогою голосових звуків, що видаються гортанню. Треба зазначити, що ці кити дуже галасливі сусіди. Їх сигнали можуть бути чутні на відстані до 200 км. І це ще не межа: деякі вчені фіксували сигнали блакитних китів на відстані до 400 км! З допомогою різних звуків кити повідомляють один одному про радості, болю, суму, страху, любові і т. д. Вчені порівнюють їх поведінку з поведінкою вищих приматів.

Синій кит

Будинком для блакитних китів служить весь світовий океан. У більш холодних широтах кити проводять літо, а на зиму «перебираються в теплі води. В холодних водах частіше можна зустріти Північний і Південний підвид, а карликові кити воліють теплі хвилі океанів. Дуже багато особин можна помітити в екваторіальних водах недалеко від Цейлону і Мальдів.

Інтенсивний промисел синіх китів у ХІХвеке значно скоротив їх популяцію. Сьогодні це тварина занесена в Червону Книгу, і знаходиться під захистом Міжнародного Союзу Охорони Природи. Однак всі ці заходи, починаючи з середини XX століття, в малій мірі вплинули на зростання популяції. За різними даними, сьогодні в усьому світовому океані налічується близько 5000 особин.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: