Найшвидша птах у світі

Жодне сухопутний або водоплавні тварина не зможе змагатися за швидкістю пересування з птахами. Отримати відповідь на запитання: «Яка найшвидша птах у світі?», можна тільки в тому випадку якщо оцінювати всіх пернатих з урахуванням їх особливостей польоту. Справа в тому, що частина птахів розвивають максимальну швидкість польоту лише при пікіруванні, адже для більшості птахів характерний звичайний горизонтальний політ.

Лідер пікіруючого польоту

Сокіл сапсан – найшвидша птах на Землі. Її можна зустріти у будь-якому куточку планети, за винятком Антарктиди.

Сокіл сапсан

Розміри сокола не особливо відрізняються від звичної ворони. Представник сімейства соколиних з чорною головою, сірим оперенням і світло-сірим черевцем по-справжньому гідний звання « найшвидше істота у світі». Згідно з проведеними вимірами, при пікіруванні сапсан розвиває швидкість до 322 км/ч. Погодьтеся, не кожному транспортному засіб таке вдасться.

Дуже цікаво спостерігати за тим, як полює сокіл. Він планує в небі в пошуках чергової здобичі. Вибравши відповідну жертву, він підводиться, після чого з неймовірною швидкістю летить вниз, ударяючи вибраного «кандидата» притиснутими до тіла лапками. Зіткнення настільки велике, що навіть досить велика жертва може позбутися голови.

Найшвидша птах в горизонтальному польоті

Рекордсменом у такому польоті став чорний стриж. Без пікірування швидкість польоту цих птахів досягає 160 кілометрів на годину.

Чорний стриж

Незважаючи на те, що сокіл сапсан вважається найшвидшою птахом на планеті, для перельоту з однієї точки в іншу йому знадобиться в 1,5 рази більше часу, ніж невеликому стрижеві. Чорні або баштові стрижі так швидко літають завдяки невеликому розміру тіла і малій вазі.

Основне місце перебування цих пташок – Азія і середня Європа, але зимують вони в Індії та Африці. Стрижі зустрічаються переважно в населених пунктах і вкрай рідко мешкають в диких лісах.

Найшвидша наземна птах

Чи відомо вам, яка найбільша птах, до того ж ще й одна з найшвидших? Звичайно ж, це страус. Якщо птахи відчувають небезпеку, вони здатні розганятися до 70 км/ч, ширина кроку при бігу становить 4-5 м. Зростання страуса досягає 2,5 метрів при вазі у 150 кг.

Страус

Страус – це нелітаючий птах, із щільною статурою, витягнутою шиєю, великими гарними очима і довгими пухнастими віями. Що ще характерно страусів? Широкий дзьоб великого розміру, недорозвинені крила, сильні задні кінцівки, завдяки яким вони бігають з такою швидкістю. Незважаючи на те, що оперення однаково рівно рівномірно по всьому тілу, на грудях є голий ділянку, саме на нього спирається страус, лягаючи на землю. Основна відмінність самок і самців – розміри і забарвлення. У самців більш яскраве оперення, та і розмір їх трохи більше. Мешкають ці безкілеві нелітаючі птахи в Африці, Ісламській Республіці Іран, Іраку та Саудівської Аравії. Найбільша птах у світі, фото якої виглядають досить смішно, зустрічається в опустиненних степах і саванах. Живуть сім’ями, що складаються з самця, декількох самок і дитинчат. Пастися можуть з іншими тваринами, попереджаючи їх про можливу небезпеку.

Харчуються страуси рослинами, рідше комахами, гризунами або рептиліями. Молодих пташенят годують тільки тваринною їжею. У цих птахів немає зубів, тому для подрібнення їжі їм доводиться ковтати камені.

Самці утворюють пари тільки з альфа-самками. Гніздову яму з яйцями, відкладеними усіма самками, вигрібає самець. Висиджувати пташенят – робота «тата», домінантна самка закопує лише яйця в піску. Оскільки вдень яйця протягом тривалого часу можуть залишатися без нагляду, більша частина пташенят гине. З’явившись на світ, пташенята вже на другий день вирушають на пошуки їжі. Живуть страуси від 65 до 75 років.

Найбільша хижий птах у світі

Цього звання по праву заслуговує гарпія. У природі зустрічається три гарпії: Гвианская, Новогвинейская найбільша в світі Південноамериканська. Відстань між розправленими крилами цієї хижачки досягає 220 см, важить вона приблизно 12 кг. Мешкає гарпія в тропіках Америки.

Південноамериканська гарпія

Головна зброя гарпії – гострі кігті, в довжину досягають 13 сантиметрів. Ця красуня здатна на відстані 200 метрів побачити монетку. Цих великих птахів можна вважати машинами для вбивства, адже вони здатні розганятися до 80 км/год.

На сьогоднішній день у світі залишилося менше 50 тисяч особин, тому цей вид птахів знаходиться під охороною.

Найбільший розмах крил у птахів

У світі мешкає безліч птахів, однією з основних відрізняють їх характеристик є розмах крил. Вчені здавна цікавляться рекордами, давайте і ми поговоримо про птахів з великою відстанню між розправленими крилами.

Мандрівний альбатрос

Мандрівний альбатрос

Рекордсменом за розмахом крил стала унікальна морська птиця, досягає 117-сантиметрової довжини. Середня тривалість мандрівного альбатроса 10-30 років. Розмах м’язистих крил досягає 363 сантиметрів, що в 3 рази більше її тулуба.

Тристанский альбатрос

Тристанский альбатрос

На архіпелазі Tristan da Cunha, розташованому в південній частині Атлантичного океану, мешкає тристанский альбатрос з розмахом крил 350 сантиметрів, завдяки чому він чудово планує в небі. Оперення тристанского альбатроса дуже схоже з мандрівним альбатросом. На сьогоднішній день цей вид знаходиться на межі вимирання.

Амстердамський альбатрос

Амстердамський альбатрос

Ще одним великим представником альбатросовых є амстердамський альбатрос. Відстань між розправленими крилами у нього всього лише на 10 сантиметрів менше, ніж у тристанского альбатроса. Мешкають ці красені виключно на Амстердамських островах. У світі залишилося приблизно 100 особин, тому їх відносять до зникаючих видів.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: