Самий великий папуга в світі

Папуги — цікаві птахи. Їх розумові здібності, вміння пародіювати, чарівність і розум — всі ці достоїнства завоювали серця багатьох людей. Якщо бути об’єктивними, то найбільшим папугою в світі слід називати два примірники: гіацинтовий ара, чия довжина від холки до хвоста становить близько метра, і какапо (совиного папуги) – найважчого.

Какапо

Це не зовсім звичайний представник свого виду. Він веде нічний спосіб життя і зовсім розучився літати з-за відсутності в його ареолі проживання ссавців-хижаків. Зустріти папугу можна тільки на деяких островах Нової Зеландії. Зовні какапо дійсно нагадує сову: на голові лицьові пір’я, та й весь забарвлення такий же. Довжина тіла — 60 см, а вага може досягати 4 кг. Ще одна особливість птиці — приємний запах квітів і меду, який виходить від нього.

Какапо

Вдень папуги ховаються в ущелинах скель і норах, а вночі уторованими стежками виходять годуватися пагонами рослин і ягодами. За допомогою лап і дзьоба какапо може піднятися на будь-яке дерево, і спуститися — плануючи на крилах.

Улюблена їжа папуги — насіння дерева Риму. Час його цвітіння збігається з шлюбним сезоном птахів. В цей час самці збираються і влаштовують неабиякі бійки своїми міцними дзьобами. А далі самець не утворює пару, а злучається з кількома самочками протягом сезону.

Какапо

Сьогодні какапо знаходяться під загрозою зникнення. Яйця вони відкладають не кожен рік, самців завжди більше, ніж самок — все це представляє труднощі для розведення в неволі. Парадокс — цих одних із найдавніших на планеті птахів, які пережили динозаврів, зараз в наявності всього 125 особин. Їм всім дали імена, кожного папугу тримають під контролем, але щури, горностаї і коти в дикій природі зводять нанівець всі зусилля.

Великий гіацинтовий ара

По довжині тіла — це найбільший птах у світі, з вагою близько півтора кілограмів. Окремі представники виду можуть досягати 98 см, але основну частину довжини становить хвіст. Названий папуга гиацинтовым через красивого синього кольору оперення.

Сайту bolchoj-giatcintovuj-Ара

Їх можна зустріти на берегах річок, в пальмових гаях і лісах Парагваю, Бразилії і Болівії. Птах активна вдень. Щодня папуги пролітають за кілька кілометрів, щоб знайти їжу (водних равликів, ягоди і плоди), але ввечері завжди повертаються до місця ночівлі.

Сайту bolchoj-giatcintovuj-Ара

Коли гіацинтовий ара знаходить собі пару, вона приєднується до сімейного колонії до 10 особин, причому при нестачі дупла для гнізда можуть вирити лапами і потужним дзьобом нору в землі. Пташенят виводять кілька разів на рік, але дуже часто живим залишається тільки одне з двох.

Сайту bolchoj-giatcintovuj-Ара

Гіацинтовий ара знаходиться на межі зникнення. Люди завжди полювали на них з-за красивих пір’я. До того ж їх природне середовище постійно знищується, так як люди займають лісові простору під пасовища або культурні рослини.

В неволі ару частіше можна зустріти у зоопарку, ніж в домашньому утриманні – потужний дзьоб і неймовірно гучний голос (чутний до півтора кілометрів) створюють певні труднощі у розведенні цих птахів.

На землі існує близько 300 різноманітних видів цих цікавих птахів, але лише самі великі папуги живуть практично як люди – какапо до 100 років, а ара близько 90 років.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: