Олександр Шейн

(біографія, фото, відео) Aleksandr Shein

фотографія Олександр Шейн

  • Ім’я: Олександр Шейн ( Aleksandr Shein )
  • Дата народження: 27 вересня 1976 р.
  • Вік: 40 років
  • Місце народження: Москва
  • Діяльність: актор, кінорежисер, сценарист, продюсер
  • Сімейний стан: одружений Чулпан Хаматова

    Олександр Шейн: біографія

    Олександр Шейн — російський актор і кінорежисер, який знімався в таких відомих картинах, як «9 рота» і «Зірка». Також він був автором серіалу «Маяковський» і циклу нехудожніх фільмів «Антологія сучасного мистецтва».

    Олександр народився в Москві, в сім’ї відомого режисера і сценариста Олександра Самуїловича Шейна, в честь якого і отримав своє ім’я. Мама Ірина Романівна Павлова – єдина, хто в родині не мав відношення до мистецтва: жінка зробила кар’єру як геофізик. А ось старша на 10 років сестра Катерина, хоч і не пішла по шляху кінематографа, до творчості має безпосереднє відношення. Вона багато років організовує найяскравіші виставки художників.

    Але Олександр, гаряче цікавився роботою батька, хотів бути тільки режисером. Втім, спочатку молодий чоловік здобув акторську освіту, закінчивши майстерню Бориса Голубовського в Гітісі. Потім Шейн пішов на другу вищу у ВДІК. На факультеті режисури він займався до 2000 року у знаменитого педагога Володимира Наумова.

    Цікаво, що ще на передостанньому курсі Олександр Шейн разом з друзями Гією Лордкіпанідзе і Віктором Такновым створив власну кіностудію «2ПЛАN2». Організатори вирішили не просто знімати фільми, а шукати нові можливості для передачі естетичної реальності. Сьогодні зі знімального майданчика студії виходять і телесеріали, і короткометражки, і повноцінні кінофільми, в тому числі і розвиваючі мультимедійні арт-проекти.

    Фільми

    Починав свій творчий шлях Олександр Шейн з короткометражних стрічок «Ранок не час для дівчаток» і «Зрада». Потім були невеликі ролі в трилері «Шатун», в якому виблискували Оксана Фандера і Олексій Серебряков, і кримінальній драмі «Кармен» з Ігорем Петренком та Ольгою Філіпової на передньому плані.

    Популярність Олександру як акторові принесли бойовик «9 рота», науково-фантастичний фільм «Залюднений острів» і трагікомедія «Зірка». Мелодрама «Ейфорія», яка отримала безліч нагород престижних кінофестивалів, зробила Шейну ім’я в якості продюсера.

    А як режисер він відбувся завдяки телесеріалу «Маяковський» і масштабного документального проекту «Антологія сучасного мистецтва». Спочатку для цих просвітницьких картин Олександр в парі з Євгеном Миттой писав сценарії, а потім сам зняв дві частини: «Виноградов і Дубосарський: Картина на замовлення» та «Тимур Новіков. Нуль об’єкт». Ці фільми розповідають глядачам про художників, які за останні 30 років значно вплинули на російське мистецтво.

    Особисте життя

    Олександр Шейн був одружений двічі. З першою дружиною його стосунки не склалися, і, незважаючи на появу сина, сім’я не стала міцною. Пізніше у режисера був роман зі старшою дочкою Микити Михалкова, Ганною. Справа йшла до весілля, але в підсумку жінка воліла повернутися до колишнього чоловіка, Альберту Бакову, з яким розлучилася за рік до того.

    У 2009 році Олександр одружився на актрисі Чулпан Хаматової. Деякий час вони жили в цивільному шлюбі, але завдяки появі спільної дочки, яку назвали Ія, оформили стосунки офіційно. Також у сім’ї живуть дві дочки Чулпан від попередніх шлюбів: Аріна, чиїм батьком є актор Іван Волков, і Ася, яка з’явилася на світ від бізнесмена Олексія Дубина.

    Фільмографія актора

    • 1998 — Зрада
    • 2001 — Шатун
    • 2002 — Змішувач
    • 2003 — Кармен
    • 2005 — 9 рота
    • 2005 — Ейфорія
    • 2007 — Джоконда на асфальті
    • 2008 — Залюднений острів
    • 2014 — Зірка

    Фільмографія режисера

    • 1998 — Зрада
    • 1999 — Ранок не час для дівчаток
    • 2002 — Змішувач
    • 2003 — Інший район
    • 2010 — Виноградов і Дубосарський: Картина на замовлення
    • 2014 — Тимур Новіков. Нуль Об’єкт
    • 2015 — Науки
    • 2016 — Маяковський

    Фото

    Олександр Шейн